شرحی مختصر بر زیارت عاشورا -1- بر گرفته از کتاب : زیارت عاشورا اتحاد روحانی با امام حسین(ع)
نوشته استاد اصغر طاهر زاده
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا «اباعبدالله»
امام حسین(ع) را با عنوان «اباعبدالله» خطاب میکنی، یعنی پدر بندگان خدا، تا متوجه باشی مشغول زیارت بندهی مقربی هستی که در اثر بندگی خدا به مقام سلطنت الهی رسیده و شدت مظلومیتش در راه خدا، او را به سرپرستی بندگان خدا نایل کرده است.
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا ثَارَ اللَّهِ وَ ابْنَ ثَارِهِ
«ثار» اگر به معنی «دَم و طلب دَم» باشد عبارت است از خون ریختهای که قابل قصاص است و هَدَر نرفته. میگوئی: سلام بر تو ای کسی که خدا خونخواه تو است و ای فرزند کسی که خداوند خونخواه اوست. و اگر «ثار» به معنی حقوق مربوط به خون مظلوم و مقتولی است که در دادگاه توسط وَلِی دم و یا اولیاء مقتول مطالبه میشود، اظهار میداری: سلام بر کسی که حق تعالی حق خود میداند تا انتقام مظلومیت شما را از قاتلانتان بگیرد و خودش ضامن است که خون شما هَدر نرود. حداقل معنی آن شاید این باشد که نظر میکنی به امام حسین(ع) و اظهار میداری ای خون خدا در کالبد بشریت! چرا که حیات بشر به خون است و تو حیات بشری. ای کسی که خدا خونخواه تو است. خونبهای تو، خداست، زیرا حسین(ع) وسیله احیای دین خدا است و به تعبیری خون خدا است در کالبد جامعهی بشری، خون تو هدر نرفته، تو «ثارالله» هستی و منتقم تو خدا است. خلاصه از این طریق قلبت را به امام حسین(ع) میسپاری و از این طریق سیر میکنی، میگویی: «وَ ابْنَ ثَارِهِ»؛ ای فرزند «ثَارَ اللَّهِ»؛ چرا که خون امیرالمؤمنین(ع) هم خونی نبود که در اسلام هدر رود، بلکه منتقم آن خون هم، خدا بود و حسین(ع) فرزند آن فکر و فرهنگ بود. و از آن جایی که در بین ائمهی معصومین علیهم السلام فقط این دو به این نحو شهید شدند و خونشان بر زمین ریخت، صفت «ثارالله» مخصوص این دو است و روشن میشود آن خونها تا قیام قیامت میجوشد و ظالمین را خوار و نابود میکنند.
یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ
ای اباعبدالله و ای پدر بندگان خدا! در همهی عمر و تا روز قیامت، تسلیم و فرمانبر شما و کسانی هستم که فرمانبر شما هستند و مخالف کسانی هستم که مخالف شما میباشند. در این فراز اظهار میداری در تمام ابعاد زندگیام، اعم از امور فردی و اجتماعی دو پرچم در دست دارم، یکی پرچم ولایت و اطاعت و محبت و یاری شما و دل سپردن به آنهایی که به شما دل سپردهاند، یکی هم پرچم عداوت و کینه و دشمنی با دشمنان شما که حجاب حقیقت شدند و ظلمات را بر عالم حاکم نمودند.
قلبی که بیجهت با عدّهای در ستیز و کینه است، قلب سالمی نیست. قلب سالم قلبی است که در عین محبت به اولیاء الهی، با تنفّر از بدیها و بَدان، خود را به طهارت و سلامت و شعور میرساند. این است آن قلبی که صاحبش را متعالی میکند. به همین جهت در این فراز از زیارت، لعنت میکنی به همهی سردمدارانِ ستمگرِ صحنهی کربلا، حتّی آنهایی که برای مبارزه با امام اسبها را زین کردند و لگام و نقاب زدند، تا بهکلی از همهی حواشی جریان کفر فاصله بگیری.